Hogyan tanulj meg rajzolni?

2018. december 16. 10:51 - B. Erzsébet

4_oldal_bartok_erzsebet_illusztracioja.jpg

Mielőtt ezt leírnám, fontos, hogy megértsd, hogy miért nem tudsz rajzolni?

1. Mert nem tanultad meg. Miért nem? Az iskolákban a rajzoktatás művészeti és nem pedagógiai szemléletű, de erről sokat írtam már.

2. Mert nem az agyad működésének megfelelően szeretnéd megtanulni.
Amikor körbenézel, azt hiszed, hogy megfigyelted amit látsz, de ez nem így van. Az agyad csupán azokat az információkat gyűjtötte be, amire feltétlenül szüksége volt, hogy egy képet vetítsen eléd, a többit a csecsemőkorodtól elraktározott modelljeivel egészítette ki. Képtelen ugyanis annyi információt pillanatról pillanatra begyűjteni, és feldolgozni, amire szüksége van.
A mindennapi életünket ez nagyban segíti, a rajzolásnál viszont gátol bennünket. Nem a látottakat rajzoljuk, hanem az agyunkban elraktározott sémáinkat, modelleket.

Hogy ez ne így legyen, ezért először meg kell tanulnod rajzos szemmel látni. Ennek a lépései:

1. A kontúrok észlelése.

Vagyis meg kell tanulnod egy forma kontúrját (körvonalát) lerajzolni. Ez kell például ahhoz, hogy egy jó vázlatot tudj rajzolni. Ha fellapozol egy művészeti könyvet, a művész azt mondja, hogy rajzold le úgy, mint ő. Hát, ez nem fog menni. 
Amikor egy térbeli tárgyat látsz, meg kell tanulnod azt síkbeliként látni, hiszen a papírod amire le szeretnéd rajzolni, sík. Megteheted, hogy lefotózod és már készen is van, de ezzel nem tanítod meg az agyadat másképp látni, ezért inkább rajzolj képsíkra. 

105.jpg

Mi az a képsík? 
Képzelj el egy üveglapot magad elé, amire rárajzolod a háromdimenziós látványt és máris síkbeli lesz. Ezt a képzeletbeli képsíkot valóságosan is megjelenítheted egy átlátszó műanyag lappal, amire táblafilccel rá tudsz rajzolni. Szóval ez az első lépés.

2. A terek, negatív terek észlelése.

Már látod a körvonalakat, de meg kell tanulnod a kontúrok által körbezárt tereket, a terek formáját észlelni. Rajzold le például a növény levelei által behatárolt hátteret. Vagyis ne a formát rajzold, hanem a forma körüli teret, a levelek közötti réseket.

32_oldal.jpg

 

3. Arányok, viszonyok észlelése.

Ahhoz, hogy a rajzod térbelinek látsszon, meg kell tanulnod a mélység illúzióját kelteni. Ebben a perspektíva szabályai segítenek téged. Ide tartozik a rajzos mérés megtanulása is, ahol nem metrikus méretekkel, hanem arányokkal mérünk.

12dcad462a93a3eec44837378ffb4818.png

4. Fények, árnyékok észlelése. 

Az agyunk a mindennapokban nem vesz tudomást a fények és árnyékok jellemzőiről a formájáról, tónusáról, pedig ennek köszönhetjük, hogy térbelinek látunk egy tárgyat. Egy rajzolt kör és egy gömb között az a különbség, hogy a gömb felületét a látott fények és árnyékok szerint tónusoztuk. Itt kell megtanulnod tónusozni is, amihez az egyszerűsített tónusozás ad mankót.

112b.jpg

 

5. Az összesség látása.

Képzeld el, hogy szép szemet, orrot, szájat, hajat tudsz már rajzolni, de mindez mit sem ér egy portrérajznál, ha nincs meg közöttük az összhang.

Szóval szeretnél megtanulni rajzolni? Semmi gond, ezeken legyél túl először, és utána egyre jobbak lesznek a rajzaid.

 

 

Bartók Erzsébet

 www.elmetagito.hu

 

komment

Kell-e rajzolni és festeni az iskolában?

2018. november 18. 14:55 - B. Erzsébet

focisfiu_101_of_1.jpg

Sokan még a pedagógusok között is csak művészeti, vagy kézműves tevékenységként, esetleg a szabadidő hasznos eltöltéseként gondolnak a rajzolásra meg a festészetre, ahol a végső cél a művészi értelemben értékes végtermék, a kép. Ha jó a kép, sikeres volt a foglalkozás. Ez a magyarázata, hogy miért osztályozzák a rajztanárok a képeket.

Kevesen gondolnak ezekre a foglalkozásokra képességfejlesztésként, pedig egy általános, vagy középiskolában a festészettanításnak sokkal inkább az a feladata, hogy fejlesszük vele a gyerekek vizuális, az összképalkotó, a helyes színészlelés, a részletekre fókuszálás, a kompozícióalkotás, stb. képességét. Lehetőség, hogy a gyerekekben esztétikai igényességet alakítsunk ki, ösztönözzük az önkifejezésüket, megtanítsuk őket a kreatív gondolkodásra, és arra a lépéssorozatra, ami képessé teszi őket, hogy az ötleteiket meg tudják valósítani. A kép, valójában csak eszköz, amivel az asztalhoz ültetjük és motiváljuk őket. Az ilyen indirekt képességfejlesztésben az a nagyszerű, hogy ők ezt nem is tanításként, hanem szórakozásként élik meg.

A célok meghatározásánál mindig megjelenik ez a kettősség, hiszen ahhoz, hogy a fenti fejlesztési célokat elérd, valójában rajzolni és festeni kell megtanítanod a gyerekeket. A közvetlen céljaid tehát a festészetről szólnak, mégis folyamatosan azon kell gondolkodnod, hogy a festészet „álruhájában” hogyan lehet az alkotó képességüket is fejleszteni. Így aztán egy kép alapján nem is tudsz megfelelő következtetést levonni.  A rajzfejlődést, a korábban készült képeikkel összevetve tudod elemezni, a képességeik, a hozzáállásuk, a feladattartásuk, a döntéshozatalaik, a személyiségük egyéb változásait pedig csak a mindennapok tapasztalatai, más tanárok beszámolói alapján érzékeled.

Nagyon fontos, ezért kiemelem újra a képességfejlesztés legfontosabb szabályát: A képességfejlesztés eredményét nem a másokkal történő összehasonlítás mutatja meg, hanem minden gyereknek a saját magához mért fejlődése.

 

komment

Pedagógusoknak, tanévnyitóra

2018. szeptember 04. 19:08 - B. Erzsébet

 

Régen jelentkeztünk, de vége a nyárnak és újra a helyére kerülnek a dolgok, bár mi a nyáron sem unatkoztunk. Többek között egy mintaprojektbe kezdtünk Hévízgyörkön. Bizonyítani szeretnénk, hogy a rajzolás és a festészet alkalmas, sőt a legkézenfekvőbb lehetőség a gyerekek alkotó gondolkodásának fejlesztésére. A probléma ott van, hogy sok pedagógus nem érti, ez miért szükséges. Sokat hallom mostanában: "Minket is így-úgy tanítottak és ezzel a tudással boldogultunk."

Ti is így gondoljátok? Mert mi nem.

Szerintünk a tekintélyelvű oktatás ideje lejárt, sokkal inkább az együttműködő oktatásé a jövő. Szerintünk az a megszokott oktatási módszer, hogy a tanár kiáll a katedrára és onnan osztja a gyerekeknek a sok okosságot, már nem alkalmas a gyerekek tanítására. Ezzel szemben olyan gyakorlati foglalkozásokra van szükség, ahol a gyerekeket gondolkodásra, alkotásra késztetjük.

Ez persze melós dolog. Ezt nem lehet rutinból, felkészülés nélkül csinálni. Ehhez eszközök is kellenek, meg helyes célok és módszerek. Mi erre mutatunk mintát, amit le lehet fordítani mindenkinek a saját tantárgyára.
Tudom, tudom leterheltek vagytok, sok az adminisztráció, mások az elvárások. Nem a gyerekek elvárása, mert szerintem nincs gyerek a világon, aki a régi módszer szerint szeretne tanulni, ha megtapasztalta az újat.

Az újat, amelyik félelemmentesen tanít, amelyik a pozitív dolgok felől közelít, amelyik azt mondja, hogy a tévedés nem hiba, hanem a feltett kérdésre kapott válasz. Ahol nem csak Petike és Sárika a nyerő, akiket jó sok ésszel, tehetséggel ajándékozott meg a sors, hanem mindenki, csak másban. És végre a többi szülőnek sem kell a szülői értekezletre a küszöb alatt becsúsznia, hogy most vajon milyen "szörnyűséget" hall a gyerekéről, mert semmilyet. 
A gyerekéről reális értékelést kap: innen indult és itt tart most. Mert egy iskola nem versenyistálló, hanem a képességek fejlesztésének háza. Azért megy oda minden gyerek, hogy okosabb, ügyesebb és jobb legyen. Nem egyforma, nem a legokosabb, nem a legügyesebb, hanem saját magához képest minél okosabb és kreatívabb.

www.elmetagito.hu 

komment

Szülőknek - Anya rajztanfolyamon

2018. január 15. 15:43 - B. Erzsébet

A történetet Zsuzsa mesélte el nekem, még a tanfolyamon, amikor láttam, hogy minden rajzát fotózza és elküldi valahová.

"A két nagyfiam könnyen megértette, hogy a hétvégén nem leszek velük, de Panka, a 10 éves kislányom, aki a hétvégére csajos programot tervezett velem, durcásan vette tudomásul, hogy ezt most el kell halasztanunk. Aztán persze megbékélt, de feltételeket szabott nekem:

shutterstock_566559844.jpg

Illusztráció 

1. Minden elkészült rajzomat a mobilommal azonnal le kell fotóznom, és rögtön küldenem kell neki.

2. Otthon minden este részletes beszámolót kell tartanom a nap eseményeiről.

3. Ha pedig végeztem a tanfolyammal, meg kell tanítanom neki mindazt, amit ott tanultam."

Pár nappal a képzés után ezt a levelet kaptam Zsuzsától:

"Ha nem látom, nem hiszem el! Az, hogy Panka lelkes, az egy dolog, de a gimnazista fiaim is bekapcsolódtak a közös rajzolásba. Már az első nap mindannyian nagyon meg voltak elégedve az elkészült rajzaikkal.

boritora_1.jpg

Illusztráció -  A kép, az egyik rajztanfolyamunkon készült 

Örülök, hogy kibillentek a megrekedt állapotukból és nagyon várják a folytatást. Én is élveztem a közös rajzolást velük. Jó volt látni, mennyire figyelnek, igyekeznek, szót fogadnak, türelmesek és kitartóak. És amikor láttam az arcukon a sikerélmény okozta ragyogást, hát, az nekem is nagy élmény volt.
Nem hagyjuk abba, mert jön a tél, sok hosszú estével, úgyhogy nekünk már megvan a közös programunk.
Köszönöm a meghatározó élményt."

Zsuzsa


Ehhez őszintén szólva nem tudok mit hozzászólni. Nagy szükségem van az ilyen megerősítésekre, amik visszaigazolják, hogy jó úton járok.

Szeretném minél több szülővel megismertetni az Elmetágító rajzolást. Ez egy út, hogy maradandó élményhez juttasd a gyerekedet, gyerekeidet. Arról meg nekik nem kell tudniuk, hogy ezzel fejleszted a vizuális képességüket, aminek meg az életben később nagy hasznát veszik még. Amikor úgy gondolod, hogy újabb és újabb tanfolyamokkal terhelve készítheted fel őket az életre, nem feltétlenül teszed jól. Ezek a közös élmények viszont biztosan hasznosak és meghatározók lesznek egész életükre.

konyv2.jpg

Zsuzsa tanfolyamon járt nálunk, de azóta megjelent az Elmetágító rajzolás könyvünk, így most már tanfolyam nélkül is megteheted azt, amit Zsuzsa. 



Bartók Erzsébet
Fejlesztőpedagógus

Ha a könyvünk érdekel keresd fel a www.elmetagitorajzolas.hu honlapunkat,

ha pedig a tanfolyam érdekel, azt a www.elmetagito.hu honlapon találod.

 

 





komment

PEDAGÓGUSOKNAK - A sikeres rajztanítás titka 10. rész

2018. január 15. 13:29 - B. Erzsébet

Ha rossz az irány, nem jutsz célba

 jack_sperrow.JPG

Amikor azt kérem tőled, hogy rajzoltass le egy képet, fotót, a gyerekekkel, rögtön arra gondolsz, hogy ez csak másolás. Te nem másolásra akarod tanítani a gyerekeket, hanem szeretnéd, ha a kreativitásuk mutatkozna meg a képekben.

A művészek többsége szerint sincs értelme a valóság reprodukálásának. Abból indulnak ki, hogy a művészet célja a belső képek kivetítése, az egyéni önkifejezés, különféle mondanivaló megjelenítése, hangulatok, érzelmek közvetítése. 
Sőt, a rajztanárok többsége is így gondolkodik, amin nincs mit csodálkozni, hiszen őket a művészek tanították és átvették a művészek gondolatait. 

Lépjünk egy picit hátrébb és egy kicsit a pedagógia tudománya alapján nézzünk a dolgok mögé!

A művész célja az alkotás, a létrehozott mű, ezért nem véletlen amit mond, sőt igaz is saját magára, meg a művésznövendékeire nézve, de nem igaz az általános képességű gyerekekre.

A művészek nem tanultak pedagógiát, ezért a tanításban nem őket venném iránymutatónak. Az ő feladatuk, hogy az alkotásaikkal példát mutassanak, de a tanítást hagyják meg nekünk, különben vissza kell adjuk a diplománkat.

A rajzfejlődés szintjei és fontossága középiskolai, egyetemi tanulmányaim során többször középpontba került. Ezt vizsgáljuk most is, illetve egy szakaszát: számunkra az a rajzfejlődési szakasz fontos, ami 9-10-11 éves kor körül zajlik a gyerekeknél, addig ugyanis nagyon sok pedagógus jól kezeli a gyerekek önkifejező igényét. Ebben az életkorban azonban megváltozik valami.


i205.JPG

1. A gyerekek érdeklődése a valóság, a valósághű ábrázolás felé fordul. 
(Különféle szakemberek különféle megnevezései: jelenségszerű ábrázolás, szemléleti realizmus, vizuális realizmus, rajzi realizmus, valóság tükrözése, valósághű korszak.)

2. A szubjektív ábrázolási módot felváltja az objektív ábrázolási mód. 

3. Ezzel párhuzamosan egy furcsa, ellentmondásos helyzet is bekövetkezik: a valóságot akarják ábrázolni, de rajzaikban még jellemzően az óvodás mesevilág szimbólumrendszere jelenik meg.

4. A tehetség faktor is innentől kezdve kap egyre inkább szerepet, és a kiváló rajzkészséggel rendelkező, tehetséges gyerekek továbblépnek, míg a többi - átlagos - gyerek segítség nélkül nem tud.

5. Lezárul a spontán rajzfejlődés időszaka.

6. Egyre nyitottabb szemmel szemlélik a világot.

7. Egyre kritikusabbak - másokkal, de saját magukkal, a munkáikkal szemben is.

És itt álljuk meg egy pillanatra:

Fontos, hogy ez egy természetesen bekövetkező fejlődési szakasz, amely mutatja a gyerekek érettségét. Nem lehet és nincs is értelme megkerülni. Ez a realisztikus rajzolás időszaka. (Ha van értelme művészi értelemben, ha nincs.)

Ehhez egy belső vágy is kapcsolódik: olyannak mutatni valamit, amilyen az a valóságban.
 
Így aztán hiába tetszenek neked a csodás színvilágú, gyermeki szimbólumrendszerű fantáziarajzok, a képzelet ihlette gyönyörűségek, a gyerekeket ez már nem elégíti ki akkor sem, ha pozitív megerősítést kapnak.

Számtalanszor hallom a szájukból: "Nem jó." "Nem olyan."
Persze, ezt a tehetséges gyerek mondja, mert a többiek látva őt, már régen letették a ceruzát, hiszen nem tudnak segítség nélkül túljutni a fenti ellentmondásokon.

Szóval ez a helyzet. Nem én találtam ki, nem az én elméletem - sajnos -  ezt nálam sokkal okosabb emberek, Piaget, Lowenfeld, Lewis és más rajzfejlődést vizsgáló szakmeberek kutatásaikkal, vizsgálataikkal támasztották alá.

Ezek azok az alapok azonban, amelyekre az Elmetágító rajzolást építettük. Szétnéztünk a tankönyvek és a rajzkönyvek piacán és nem találtunk olyan módszert, leírást, ami azzal foglalkozott volna, hogy hogyan lehet a gyerekeket megtanítani a valósághű rajzolásra.

konyv2.jpg

A rajzolás megtanulásával a gyerekek olyan készségekre tesznek szert, amit más tevékenységeik végzése során is használnak, ezért nem meglepő, hogy a többi pedagógus is a gyerekek fejlődéséről számol be, de ez már egy másik blogom témája lehet.

Amennyiben szakítani tudsz a rajztanítást elutasító művészi felfogással, és elfogadod a fent leírt pedagógiailag alátámasztott magyarázatot, akkor megtetted az első lépést hogy sikeresen megtanítsd a gyerekeidet rajzolni.

Hogy mi a következő lépés? A rajztanításhoz egy konkrét feladatsort adunk neked az Elmetágító rajzolás könyvünkben, vagy ha eljössz, egy 4 napos akkreditált tanfolyamra, megtanítunk rajzolni és rajzot tanítani is.

Hogy erre 4 nap hogyan lehet elég? Valójában az alapok hiányoznak neked a legjobban. Ennek a megtanulásához elég a négy nap. A rajztudásodat persze folyamatosan fejlesztened kell, de ahhoz már nem feltétlenül kellünk mi. A gyakorlatot, az útmutatásunk szerinti útkeresést te is meg tudod csinálni.

 

"A leggyakorlatiasabb képzés, amelyen valaha részt vettem. Igen rövid idő alatt óriási tudáshoz jutottam, amelynek birtokában sokkal magabiztosabban állok egy-egy rajzos feladathoz.

Izgalmasabbá tehetjük a vizuális nevelést, a rajz oktatását a módszer segítségével, egy-egy egyszerűbb téma becsempészésével... 

Mivel ettől az évtől első osztályban tanítok, 3-4.-es korosztály körében, szakkörön tervezem az életkornak megfelelő téma megvalósítását ( oroszlán… fejjel lefelé)
Az első osztályban törekedtem a módszer által ajánlott rajzórai hangulat megteremtésére…szabad, laza, kötetlen légkörre...

Imádják a gyerekek...mert én is rajzolok velük...mert nem baj, ha valami nem sikerül...mert nincs verseny...mindenki rajzában találunk ötletes megoldást, ...igazi relaxáció a rajzóra. ... és természetesen azért is szeretik, mert érzik, hogy a tanító néni is élvezi, ami nagyban köszönhető a módszer által átadott tudásnak, másfajta látásmódnak."   - Erdélyi Mariann (tanító)


Ha még kétkedő vagy, kövesd a további írásaimat, tapasztalj meg egy modern oktatásszemléletet, mert a gyerekeid már a XXI. században élnek és várnak rád.

 

Bartók Erzsébet
Fejlesztőpedagógus, az Elmetágító rajzolás kidolgozója

 

Ha többet szeretnél tudni az Elmetágító rajzolásról keresd fel a honlapunkat: www.elmetagitorajzolas.hu

vagy a tanfolyamainkat bemutató oldalunkat: www.elmetagito.hu, de ott vagyunk a Facebookon is, ha te azt a felületet jobban szereted.

 

 

 

 



 




komment

Úgy tanítsd rajzolni a gyereket, ahogyan írni tanítod őket!

2017. december 30. 10:36 - B. Erzsébet

Az emberek 90%-a ma rajzanalfabéta, és azt hiszi, hogy a tehetségtelensége miatt nem tud rajzolni.

Ez azonban nem igaz.

 

Kata 3. osztályban tanít, és készült a Mikulás érkezéséhez kapcsolódó rajzórára. 
Körberajzolta a Mikulás sablonját és kivágta.

 

 

mikulas.jpg

- Miért így rajzoltok?- kérdeztem. Miért nem rajzoltatod le velük a Mikulást?

- Mert a gyerekek kórusban kérdezik: "- Alaklemezt kapunk hozzá?" - volt a válasza.

Mi lehet az oka, hogy a gyerekek bizonytalanok magukban, a rajztudásukban?
Miért gondolják azt, hogy nem tudják lerajzolni a Mikulást? 
Még ha szép is az alaklemezzel készült rajz, vajon hány éves korukig okoz sikerélményt ez nekik?

Az alaklemez olyan, mint a mankó, ami segíti a járásban azokat, akik nem tudnak járni, de ezeknek az embereknek az igazi vágya mégiscsak az, hogy mankó nélkül járjanak. 

overcoming-1673170_1920.jpg

Egy gyógytornász minden erőfeszítése, hogy a betegével eldobassa a mankóit. Te, pedagógusként is tedd ezt!

Tanítsd meg a gyerekeket "önállóan járni", és akkor te is érezni fogod, hogy mi az igazi sikerélmény. Nekik is, meg neked is.

Ha megtanítod őket rajzolni, akkor mindegy, hogy mi a téma, önállóan is megoldják majd.

Igen, jól látod, azt írtam, megtanítani rajzolni. (Húúúú, már látom a lelki szemeim előtt, ahogyan a művészek felszisszennek...)
Tudom, hogy ezzel a kijelentéssel szembemegyek a művészek álláspontjával. De vajon miért gondoljuk, hogy jobban értenek a tanításhoz, mint mi pedagógusok? Számtanra is te tanítod a gyerekeket és nem egy matematikus. És írni? Szerinted egy sikeres könyv szerzője jobban meg tudná tanítani az elsősöket írni, mint te?

Vajon miért lenne ez másképp a rajzolással? A művészek alkossanak szép dolgokat, mutassák az utat nekünk, de a képességfejlesztést, a tanítást bízzák nyugodtan ránk, mert ez a mi szakterületünk, a pedagógusoké és nem az övék.

Úgyhogy higgy nekem, a rajzolás sem különlegesebb képességünk, mint minden más, csak rosszul gondolkodunk róla. A képességeink tanulhatók, de meg is fordíthatom a gondolatmenetet, azt a képességünket amit nem tanulunk meg, nem tudjuk használni.  Ha nem tanulsz meg biciklizni, akkor nem tudsz, ami nem jelenti azt, hogy biciklizni csak a tehetségesek tudnak, hanem csupán azt jelenti, hogy meg kell tanulnia annak, aki biciklizni akar.

Megtanultam főzni, de nem lett belőlem sztárséf. Autót is megtanultam vezetni, de autóversenyző sem lettem, és Hosszú Katinka babérjaira sem török a jelenlegi úszástudásommal, de ettől még nem volt hiábavaló mindezt megtanulnom. 

cooks-842244_1280.jpg

Amikor süteményt sütsz és látod, hogy ízlik a családodnak, érezted egyszer is a hiányát, hogy nem vagy mestercukrász? Volt a családodnak hiányérzete, miközben ették, hogy nem olyan szép, mint amiket a cukrászdában látnak? Azt meg már meg sem merem kérdezni, hogy esetleg te még örömöt, sikerélményt is éreztél, hogy meg tudtad csinálni? Hogyan lehet ez? Nem csak a legjobbak éreznek örömöt?

Szerintem már érted a lényeget.

Tudom, eddig senki sem mondta el neked, hogyan lehet megtanítani a gyerekeket rajzolni, sőt téged sem tanítottak. Ezért írtuk ez a könyvet. 

Ez a könyv képessé tesz rajzolni és arra is, hogy megtanítsd rá a gyerekeket.

konyv2.jpg

 

Arra is gondoltunk, hogy mi lesz, ha elakadsz. Ezért indítottunk egy zárt Facebook csoportot "Elmetágító rajzolással fejlesztők közössége" címmel azoknak, aki megvették a könyvet, vagy jártak nálunk tanfolyamon és így szeretnének tanítani. Ott kérdezhetsz és mi segítünk.

Ha ennél is többre vágysz, személyesen is találkozhatunk a pedagógus-akkreditált tanfolyamainkon. Jelentkezz  a saját szervezésű tanfolyamaink egyikére és tanfolyamidíj-kedvezményben visszaadjuk a könyv árát, úgyhogy a könyv valójában ingyen lesz a tiéd.

 

Bartók Erzsébet

Fejlesztőpedagógus, az Elmetágító rajzolás kidolgozója

A könyv megrendelhető a www.elmetagitorajzolas.hu címen. 

Akkreditált tanfolyamainkról a www.elmetagito.hu címen olvashatsz.

 

komment

PEDAGÓGUSOKNAK - A sikeres rajztanítás titka 8. rész

2017. december 08. 17:12 - B. Erzsébet

ELKÉSZÜLT AZ ELMETÁGÍTÓ RAJZOLÁS KÖNYVÜNK

 

konyvek_1200.jpg 

A könyv címlapján azt ígérjük: "AHOGYAN MINDENKI MEG TUD TANULNI RAJZOLNI"

MIT JELENT EZ AZ ÍGÉRET NEKED? 

Azt, hogy ezentúl nem kell feltúrnod az Internetet érdekes feladatokért - mert ez a könyv tartalmazza a szükséges rajzfeladatokat.

Azt is, hogy nem kell soha többé alaklemez-sablonok után kutatnod - mert megtanulsz rajzolni, és ha már tudsz, arra vágysz majd, hogy a gyerekeket is megtanítsd.

De amiatt sem kell szégyenkezned majd, hogy nem ismered a rajzelméleteket - mert elmagyarázzuk neked.

És nem kell többé küzdened a gyerekek érdeklődéséért sem - mert tapasztalatból tudom, a gyerekek imádni fogják.

 

Szóval ezt mind megkapod készen. Csupán egy karnyújtásnyira vagy tőle.

kids-2835430_960_720.jpg

 

Ha jobban belegondolok, ennél jóval többet is elérhetsz, mert garantálom, ha úgy csinálod, ahogyan azt a könyvben leírtuk, egy csomó dolog megváltozik körülötted.

A gyerekek a folyosón folyamatosan azzal ostromolnak majd, hogy: "Mit rajzolunk a következő foglalkozáson?"

A szülők szemében is felértékelődsz, mert a gyerekek által hazavitt rajzok lenyűgözik őket.

Az igazgató is örülni fog, mert növeled az iskola hírnevét.

Abban pedig csak bízom, hogy nem az irigyeid számát gyarapítod a tanártársaid között, hanem egyre több követőre találsz közöttük.

Szóval "próféta" lehetsz a saját iskoládban.

konyv2.jpg

MI VAN A KÖNYVBEN?

A legutóbbi blogbejegyzésre kaptam egy kérdést a Facebookon, hogy: "a gyakorlati képzés hány százaléka a könyvnek?"  Bár erre nem gondoltam eddig, ez egy jogos kérdés. Nyilván nem reklámszövegekre, meg tudományos süketelésre vágysz te sem. A könyvnek három fő fejezete van: A MIÉRT?, a HOGYAN? és a MIT?

Az első két fejezet a könyv 1/3-a, a gyakorlati feladatok pedig a maradék 2/3. Szóval, szerintem a könyv elég gyakorlatias.

MILYEN GARANCIÁT TUDOK ADNI, HOGY VALÓBAN ERRE VAN SZÜKSÉGED?

Ha bizalmatlan vagy az általam ígértekkel kapcsolatban, semmi gond, ez természetes, ezért szeretnék biztosítékot nyújtani neked. Ha megvásárolod a könyvünket és kiderül, hogy szerinted nem jó, nem lehet megtanulni belőle rajzolni, nem igaz amit ígértünk, számodra értéktelen, küldd vissza és én kérdés nélkül visszafizetem az árát.

Nem félek attól, hogy ez fog történni, mert amit leírtunk neked, azt mi már nyolc éve csináljuk, és ez idő alatt rengeteg pozitív tapasztalatot gyűjtöttünk.

MILYEN REFERENCIÁKAT TUDOK MUTATNI?

Valószínűleg nem is gondolnád, hogy a könyvünkben leírtak szerint fejlesztik rajzolással a fogvatartottakat az ország összes Büntetés-végrehajtási Intézetében, ami azért lehetséges, mert a BVOP vezetése előtt is igazolni tudtuk a rajzolás képesség-, és személyiségfejlesztő hatását. A két éve tartó képzéseinkre visszajáró nevelők beszámolói megerősítenek abban, amit folyamatosan hirdetek, hogy a rajzolás sokkal több, mint amit általában gondolnak róla.

És ha egyre több pedagógus gondolja ezt így, "eltűnik" végre az a kérdés a foglalkozásaimról, amit a felnőttek folyamatosan feltesznek nekem: "Miért nem így tanítják ezt az iskolákban?"

boritora_7.JPG

A könyv fogadtatásáról még nem tudok referencia szöveget feltölteni neked, hiszen most jelent meg, de az akkreditált tanfolyamainkról tudok. Mivel a könyv az akkreditált képzésünk anyagát tartalmazza, hitelesen tükrözi azt, amit a könyvben nyújtunk:

"A leggyakorlatiasabb képzés, amelyen valaha részt vettem. Igen rövid idő alatt óriási tudáshoz jutottam, amelynek birtokában sokkal magabiztosabban állok egy-egy rajzos feladathoz.

Izgalmasabbá tehetjük a vizuális nevelést, a rajz oktatását a módszer segítségével, egy-egy egyszerűbb téma becsempészésével... 

Mivel ettől az évtől első osztályban tanítok, 3-4.-es korosztály körében, szakkörön tervezem az életkornak megfelelő téma megvalósítását ( oroszlán… fejjel lefelé)
Az első osztályban törekedtem a módszer által ajánlott rajzórai hangulat megteremtésére…szabad, laza, kötetlen légkörre...

Imádják a gyerekek...mert én is rajzolok velük...mert nem baj, ha valami nem sikerül...mert nincs verseny...mindenki rajzában találunk ötletes megoldást, ...igazi relaxáció a rajzóra. ... és természetesen azért is szeretik, mert érzik, hogy a tanító néni is élvezi, ami nagyban köszönhető a módszer által átadott tudásnak, másfajta látásmódnak."

erdelyi_mariann.jpg

 

Erdélyi Mariann (tanító, SZEGED) 

 

 

 

 

A könyvet ne könyvesboltokban keresd, mert ott nem találod meg. Ha szeretnéd megvásárolni, a www.elmetagitorajzolas.hu oldalunkon tudod megrendelni. 2017. december 31-ig, az ország bármely településére szállítási díj fizetése nélkül kiszállíttatjuk. Személyes átvétel esetén pedig 1000 Ft kedvezményt adunk.

Egy AJÁNDÉK KUPONT is küldünk a könyvvel, amivel 10% kedvezményre leszel jogosult, a saját rendezésű akkreditált pedagógus továbbképzésünk tanfolyami díjából, ahol átélheted a személyes megtapasztalás élményét. Tehát, ha később meggondolod magad és eljössz a képzésünkre, valójában ingyen jutsz a könyvünkhöz.

A könyv megvásárlásával jogot szerzel arra, hogy az 'Elmetágító rajzolással fejlesztők' zárt Facebook csoporthoz tartozz. Ott további segítséget adunk ahhoz, hogy eredményes legyél. Felteheted a kérdéseidet, megoszthatod a tapasztalataidat velünk. Vagyis a könyv megvásárlása után sem engedjük el a kezedet. 

A többi, most már rajtad múlik. 

Bartók Erzsébet 

Fejlesztőpedagógus, az Elmetágító rajzolás kidolgozója

komment

PEDAGÓGUSOKNAK - A sikeres rajztanítás titka 7. rész

2017. november 26. 09:44 - B. Erzsébet

Tegyél érte, hogy a te gyereked is sikeres felnőtt legyen!

school-2761394_960_720_1.jpg

Fotó: pixabay 

Ülök a szülői értekezleten. Még jóformán el sem kezdődött, de már sokadszor hangzik el Gipsz Jakab neve, aki kitűnő tanuló, aki ott volt az országos biológia tanulmányi versenyen, részt vett a jó sportoló viadalon, és az üzbég szépkiejtési versenyen is első lett. A tanítók és a tanárok "térdre borulnak" előtte és csak az ő nevét hallom mindenhonnan. Persze okos, jó képességű gyerek, sikeres, nagyívű karrier várományosa, nem vitás. 

Kezdem azt érezni, hogy az én gyerekemet, aki nem ilyen okos, nyilván "le kellene löknöm a Taügetoszról", de aztán valahogyan a kezembe akad egy cikk Vekerdy Tamás tollából, ami az én feltevésemet igazolja, miszerint az iskolai teljesítmény egyáltalán nem fokmérője a sikeres életpályának.
Topmenedzserek, feltalálók, filmsztárok mesélnek arról az interjúikban, hogy milyen nehezen teljesítettek az iskolában, aztán mégis sikeressé, világhírűvé váltak.

Hogyan lehetséges az, hogy egy iskolában rosszul teljesítő gyerek később az életben mégis sikeres lesz?

A mai iskolarendszerünk jobbára a matematikai gondolkodásmódra épít és ezt díjazza. Ezért aztán azok a gyerekek sikeresek az iskolában, akiknek jól megy ez a számítógépszerű, logikára épülő szekvenciális gondolkodás. Akik pedig inkább intuitívabbak, nem lineáris gondolkodásúak, ők hátrányt élveznek, és mivel rosszul teljesítenek, gyakran butának kiáltják ki őket, pedig erről szó sincs.

Az életünk átalakulóban van, ami azt jelenti, hogy a mai munkahelyeken már teljesen más elvárásokat támasztanak a munkavállalókkal szemben, mint a mi időnkben.

Egyre inkább azt várják el az egyre sűrűsödő irodarengetegek egyikében, hogy a dolgozójuk valamit alkosson. Hozzon létre valamilyen szellemi terméket. Ehhez pedig már nem a dolgozó logikai képességére van szükség, hanem éppen az alkotói, a felfedezői gondolkodására, a kreativitására, meg az összképalkotó képességére is, hogy olyan megoldásokat találjon ki, melyek illeszkednek a többiek által kitaláltakhoz. 

Nos, hiszed, vagy nem, ezeknek a képességnek a legjobb fejlesztő eszköze a rajzolás.
(Ha tehát rajztanár vagy és eddig úgy gondoltál a tantárgyadra, hogy nem tartozik az oly nagyra tartott reáltárgyakkal egy sorba, akkor rosszul gondoltad.)

A matematika megtanít logikusan gondolkodni, a fizika, biológia, kémia, hogy hogyan működik a világunk, a földrajz, hogy hol élünk, a történelem, hogy a tetteinknek milyen következményei lesznek, de a rajzolás az egyetlen mind közül, amelyikkel a kreativitásunkat és az összképalkotó képességünket tudjuk fejleszteni.

i140.JPG

Ha azt szeretnéd, hogy a gyerekeid alkotó emberként sikeresen boldoguljanak majd az életben, tanítsd meg őket rajzolni! A rajzolás hatására megtanulnak mélyebben látni, megtanulnak egy folyamatot megtervezni, amihez az kell, hogy előre elképzeljék az alkotásukat, ezek után pedig meg kell valósítaniuk az elképzeléseiket. Ehhez sok próbálkozásra, kísérletezésre lesz szükség. 

A rajzolás ezen kívül rengeteg más kompetenciát is fejleszt, sőt az elmúlt években a személyiségfejlesztő hatását is tesztelni tudtam. 

Számos visszajelzést kaptam arról, hogy a rajzolással hogyan "ragadtak az asztalhoz" a túlmozgásos gyerekek, hogyan nyíltak meg a zárkózott, feltörhetetlen kobakúak, és hogy a sikerélmény hatására hogyan nyerték vissza az önbizalmukat azok, akik eddig nem tudtak az iskolában érvényesülni.

Reggelig tudnám írni neked az érveket és a tapasztalati igazolásainkat, meg a megoldásokat, de ennél jobbat találtunk ki.

Leírtuk neked mindezt egy könyvben.

Ha szülő vagy, ne azon keseregj, hogy - "De kár, hogy az iskolában ezt nem így csinálják." - hanem tanítsd meg a gyerekedet te! Meglátod, még neked is jót fog tenni.

A múltkor hihetetlenül jólesett, mikor egymástól függetlenül ketten is odajöttek hozzám egy tutorial foglalkozás után és azt mondták, hogy teljesen megváltoztattam az életüket.

-Nem én, - mondtam nekik - hanem a rajzolás. Én csak megmutattam az utat.

Ha pedig pedagógus vagy, itt van az a megoldás, amire oly régóta vártál. Itt a receptkönyv, amiből "kifőzheted" a következő, jó pár rajzfoglalkozásod témáját.

 

konyv2.jpg

 

 

 

Bartók Erzsébet
fejlesztőpedagógus, az Elmetágító rajzolás kidolgozója

Addig is, ha többet szeretnél tudni az akkreditált tanfolyamainkról, keresd fel honlapunkat: www.elmetagito.hu

Ha pedig a könyvünk érdekel, esetleg rendelni szeretnél, ugorj a www.elmetagitorajzolas.hu  -ra!

 

 

komment

PEDAGÓGUSOKNAK - A sikeres rajztanítás titka 6. rész

2017. november 20. 08:14 - B. Erzsébet

Egy könyv, amiben leírtunk mindent

 

konyv2.jpg

 

A korrektúrán és a tördelésen is túl van, sőt a szerkesztése is megtörtént (húúúú…. nagyon szép lett), már csak a nyomtatás van hátra. A befutóban vagyunk, hamarosan megérkezik.

Minden tudásunkat és tapasztalatunkat, amit az évek alatt a kezdeti rajztanítás során, vagy nevezzük "Elmetágítós" nyelven, az alapkészségek kialakításában megszereztünk, átadjuk most neked.

Ez nem egy hagyományos értelemben vett rajzkönyv.
Amikor a könyvesboltban a kezembe veszek egy rajzkönyvet, gyakran az az érzésem, hogy az valójában a szerző rajztudását, tehetségét hivatott bemutatni és nem engem akar tanítani.
Mi nem művészi, hanem pedagógusi szemlélettel álltunk a témához. Nekünk csak és kimondottan az volt, és ma is az a fontos, hogy bemutassuk, hogyan lehet mindenkit megtanítani rajzolni. 

Mutatok néhány fejezetcímet a tartalomjegyzékből, amely sokat elárul a könyvről:

Az 1. fejezet, a - MIÉRT- szól azokról a kérdésekről, amelyekről senki sem beszél, pedig fontosak.

- Milyen képességek kellenek a sikerhez?

- Milyen képességeket fejleszt a rajzolás?

- Az Elmetágító rajzolás és a hagyományos rajzoktatás
szemléletének különbségei

A 2. fejezet, a - HOGYAN - ad válaszokat a megvalósítás feltételeivel kapcsolatban

- Ezért nem tudsz rajzolni.

- Mi a megoldás?

- A sikeres foglalkozás - lépésről lépésre

A 3. fejezet a rajzfeladatokat tartalmazza - 20 egymásra épülő rajzfeladatot ismerhetsz meg érthető leírásokkal, részletes magyarázatokkal.

Az igazi meglepetés itt vár rád, mert mindezt nem a megszokott módon tálaljuk, hanem úgy, ahogyan ezt szerintünk egy tanítónak vagy tanárnak magyaráznia kell ahhoz, hogy a gyerekek megértsék.

A 4. fejezetben írunk arról, hogy mi legyen, amikor ezeket a feladatokat végigrajzoltátok.

-  Merre vigyen az utad tovább?

Tegyük fel, az általános iskola negyedik osztályában a tanítók így tanítanák rajzolni a gyerekeket. Ebben az esetben a felsős rajztanár már olyan diákokkal foglalkozhatna, akik képessé váltak a rajzolásra. Az ő dolga lenne, hogy továbbfejlessze őket. A rajztanulás ugyanis egy folyamat. Az alapkészségek megszerzése után lehetne foglalkozni azzal, hogy a műveikben egyre inkább megjelenjenek a saját elképzeléseik, az egyéniségük, és a mondanivalójuk, de rengeteg rajztudás is vár még rájuk. Bármilyen témát válasszanak, legyen az csendélet, épület, táj, portré vagy alak, vannak olyan ismeretek, melyeket évszázadok alatt érleltek ki a művészek, de számos új rajzeszközt is kipróbáltathatnak a gyerekekkel a széntől a Contéig.


Az eddig elmaradt alapkészségek megszerzéséről a felsősök sem késtek le. A módszer náluk éppen olyan eredményes, mint a kicsiknél, persze az ő esetükben ezt az alapozó feladatot a rajztanárnak kellene felvállalni. Ők nyilván nem jutnak olyan messzire, mint akik alsóban már így kezdték, viszont sokkal messzebbre jutnak mint azok, akik most még rajztudás nélkül hagyják el az iskolát.

Szinte már hallom a szkeptikusokat: "Na, és akkor mi van? Én sem tudok rajzolni, mégis boldogultam az életben."

A dolog nem ilyen egyszerű. A rajzolásra nem azért van szüksége minden gyereknek, mert szép alkotásokat tudnak létrehozni. A valós célunk a gyerekek képességeinek a fejlesztése. A rajzolás ugyanis olyan képességeket fejleszt, melyekre nagyon nagy szükségük lesz az életben. Nekünk sem ártott volna, de a mai munkaadók teljesen más felkészültségű és gondolkodású embert várnak el, mint a mi időnkben. Ez a XXI. század, és nekünk pedagógusoknak fel kell készítenünk rá a gyerekeket.

Tudjátok mit? Legyen ez a következő téma: Miért kell rajzolni tanítani a gyerekeket? Melyek azok a képességterületek, amelyek fejlődnek a rajzolás során? Mit ad a rajzolás? Mi az, ami egy sorba emeli a rajzórát a matekkal, a fizikával, a történelemórával?

 

Bartók Erzsébet
fejlesztőpedagógus, az Elmetágító rajzolás módszerének kidolgozója

 

Ha addig is több információt szeretnél tudni az akkreditált tanfolyamainkról, keresd fel a honlapunkat:

www.elmetagito.hu

Ha pedig a könyvünk érdekel, a www.elmetagitorajzolas.hu oldalunkon találsz információkat.
Előrendelésed már most leadhatod.:)

komment

Pedagógusoknak - A sikeres rajztanítás titka 5. rész

2017. november 11. 13:03 - B. Erzsébet

A szabályok és egyéb szabálytalanságok

69.jpg

 

Véleményem szerint a korlátozások gátolják az alkotást. Sok pedagógusban él még az a tévképzet, hogy ha nem tart katonás rendet, akkor a gyerekek rosszalkodni fognak és jön a káosz. Ezzel szemben azt tapasztalom, ha bizalmat szavazok nekik, értelmes célokat tűzök eléjük, érdekes feladatokat adok, akkor felnőnek ehhez és sokkal kevésbé jelent nekik kihívást rosszalkodni. 

A rajzfoglalkozások legyenek kötetlenek, szabadok, de még ennél is fontosabb, hogy a gyerekek hozzák meg az alkotásukhoz szükséges döntéseket. Ha megkérdeznek, hogy ezt, vagy azt hogyan lehet megcsinálni, adj nekik ötleteket, de a döntés és a megvalósítás az övék legyen. Ez nagyon fontos, mert ha nem így viszonyulsz hozzájuk, irányítod őket, egy idő után mást sem hallasz majd, csak azt, hogy: "Tanító néni (tanító bácsi, tanár úr)! És most mit csináljak?"
Így soha nem tanulnak meg önállóan alkotni.

Amikor a gyerekekkel "szerződést kötsz", beszéld meg velük, hogy az alkotás tekintetében nincsenek kőbe vésett szabályok, és legfőképp nincsenek tiltások. Felejtsétek el az ilyen szabályokat, hogy: Tilos radírozni, tilos a grafitot maszatolni, stb. Ezek mesterségesen kreált, értelmetlen szabályok. Sőt, támogasd őket abban, hogy kísérletezzenek! Azt mondd nekik, hogy: Próbáld ki!
Tapasztalati ajánlások persze vannak olyanoktól, akik jobban tudnak rajzolni mint ők, ezeket közvetítsd feléjük!  

141.jpg

Értesd meg velük, hogy bár szabadok az alkotásban, azért itt is vannak olyan dolgok, amiket meg kell tanulniuk. Ennek a szemléltetésére például kérdezd meg őket: Hogyan lehetséges az, hogy az egymással párhuzamosan futó vonatsínek úgy látszanak, mintha a távolban összeérnének? Két azonos magasságú fa közül miért látszik sokkal nagyobbnak az, amelyik közel van hozzánk, mint az, amelyik messze, távol?
Miért van az, hogy amit látnak, az nem azonos az ismereteikkel? Szerintük melyiket kell lerajzolni, azt amit látnak, vagy azt amit tudnak?
Ezzel megérteted velük, hogy a rajzolásnak is megvan a tudás oldala. Az alkotáshoz szükségük lesz eszközismeretre, technikai tudásra, rajzelméleti ismeretekre, de rögtön meg is nyugtathatod őket, hogy ez nem magolós történet, ezeket izgalmas feladatokon keresztül tanulják majd meg.

Ha már a kezdetekkor lefekteted azokat a szabályokat, amik a későbbi problémákat kezelik, nem lesznek problémák. A gyerekek idegenkedését a rajzóráktól például azzal tudod feledtetni, hogy azt mutatod nekik, ez valami más, ez különleges óra lesz.

Mutatok erre egy példát:

A "gyerekekkel kötött szerződésben" például lehetnek ezek a te feltételeid!

1. Mindig körbe kell ülnötök az asztalt vagy az asztalokat! Az asztal körül ülők között nincsenek kivételezettek, mindenki egyenlő.

2. Minden alkalommal másik helyre és más szomszédok mellé kell ülnötök!

3. Tilos egymás rajzát minősíteni, nevesíteni, sorrendet felállítani!

4. Csak pozitívan értékelhetitek egymás műveit!

5. Tilos beszélgetéssel, röhögéssel zavarni másokat az alkotásban!

6. Rajzolás közben bármikor felállhattok és körbe mehettek megnézni, hogy a többiek hol tartanak.

7. Amíg egy feladat tart, nem tartunk szünetet, ha ez hosszú idő és éhes, szomjas valaki, óra közben is bekaphat néhány falatot, sőt, csendben kimehet a mosdóba is. 

Ezek a szabályok olyanok, amelyeket könnyű lesz betartani. Persze meg fogják kérdezni, hogy miért kell mindig máshová ülni és ami még jobban izgatja őket, hogy miért kell más szomszédokat választani, mikor ők a barátaik mellett szeretnének ülni. Nyilván ki fognak játszani, mert ők is tudják, hogy nem emlékszel már arra, hogy a múltkor ki hol ült, éppen ezért az a jó, ha elmondod ennek az értelmét. Azt, hogy a barátok csak zavarják egymást az alkotásban, mert folyton úgy érzik, hogy meg kell osztaniuk egymással az élményeiket. Az élménybeszámolóra lesz mód az alkotás végén, a kiállításon. Az alkotó munka egyik legfontosabb ismérve az elmélyültség, a belefeledkezés. Ezt, az agyuk jobb oldali fele biztosítja számukra. A beszédközpontjuk pedig az agyuk bal feléhez kötődik. Tehát aki beszél, az képtelen lesz belemerülni a feladatba. Ez fordítva is igaz. Aki elmélyülten dolgozik, az képtelen beszélni. További előnye a helycserélgetésnek, hogy a változó szomszédok új inspirációkat, ötleteket, megoldásokat mutatnak egymásnak.

A pozitív értékelés szabálya biztosítja, hogy kritikai megjegyzésekkel ne vegyék el egymás kedvét a rajzolástól.
Persze, ez nem jelenti azt, hogy a hibákról nem beszélgethettek, de azt ne kössétek személyhez. 

A sorrendiség felállításának a szabályában pedig az a lényeg, hogy megszüntesse a versengést. A művészet nem sportverseny. Soha nem mondunk olyat, hogy Monet jobb festő, mint Munkácsy. Már csak azért sem, mert teljesen értelmetlen. Hozzá vagyunk szokva, hogy folyamatosan hatékonyságot mérjünk. Ez sem a művészetben sem a fejlesztőpedagógiában nem úgy működik, mint ahogyan megszoktuk. A hatékonyságot ugyanis ezeken a területeken nem egymáshoz viszonyítva, hanem magunkhoz képest mérjük. Egy alkotó számára az a fontos, hogy hogyan fejlődött az alkotóképessége, amit a saját műveinek az összehasonlítása mutat meg. Ezt a rajzképzésed során te is használd ki! A rajztanulás előtt rajzoltass velük egy kezdeti rajzot, amit összehasonlíthattok a tanulás végén készült rajzzal. Hihetetlen élmény a rajzolónak szembesülnie a fejlődésével.

dome.jpg

 

Neked még másra is oda kell figyelned:

1. Minden rajzfeladat végén tartsatok kiállítást, ahol kiteszitek és megnézitek egymás rajzait! Nem a jókat, hanem mindet. Ha valaki úgy érzi, hogy nem sikerült a rajza, és legszívesebben "elásná", az is tegye ki, és beszéljétek meg, hogy mi nem tetszik neki benne és mit csinál majd legközelebb hogy elégedett legyen.

2. Rajzokat és rajzos megoldásokat emeljetek ki, ne alkotókat! Tartasd be ezt a szabályt!

3. Ne a legjobb rajzra fókuszáljatok és attól "ájuljatok el", hanem mindenki rajzában találjátok meg a jót, mert van benne! 

4. Használd a kiállítást a gyerekek motiválására! Tegyél fel motivációs kérdéseket!

 

Pár blogbejegyzéssel ezelőtt a FB-n egy érdekes hozzászólást kaptunk. A kommentelő fontos témát vetett fel. Szerintem nem haragszik meg, ha idézem:

"Én összevont osztályban tanítok,van,hogy 3 gyerek ül egy padban.A padok össze vannak csavarozva, így a teremrendezés kizárva. Némelyiküknek nemhogy puha és kemény ceruzája,de még rajzlapja sincs...festék és zsírkréta is csak a legolcsóbb. érdekes témaválasztással próbálok élményt csempészni az órába,de nagyon nehéz. Ötleteket szívesen fogadok!!!"

A kommentet olvasva úgy tűnhet, hogy ők biztosan nem tudnak elmetágítós hangulatot biztosítani, hiszen a tárgyi feltételeik hiánya gúzsba köti őket. Tény, hogy a helyzetük nem ideális, de nem igaz, hogy ez megakadályozná a sikeres rajztanítást.

 Nézzük végig a fontos dolgokat: 

1. Az érdeklődés és a vágy felkeltése

Az eszközigénye minimális. Megmutatod a rajzaidat, de kereshetsz művészek által készített rajzokat, amiket vetíts ki, ha van mivel, ha nincs, nyomtasd ki! Rajzolj élőben valami érdekeset, meglepőt!

Ez tehát megvalósítható.

2. Feltételek

A rajzolás eszközigénye minimális. A rajzokhoz persze jó, ha van legalább kétféle puhaságú ceruza, de ha nincs, hát tónusozzatok több rétegben a 2B-s keménységűvel! Rajzlapnak sem kell Canson-t venni, a kezdeti gyakorló feladatokhoz a hagyományos nyomtatópapír is megteszi, a jobb rajzokhoz megfelel a famentes rajzlap. A (noname) 120g-os, A4-es famentes rajzlap kb. 8-10 Ft/db. 10 db 100 Ft, ami a fénymásolópapírokkal kiegészítve több, mint 10 foglalkozást kiszolgál. 1 db 2B-s ceruza: 160 Ft, 1 db radír: 30 Ft, 1 db gyurmaradír: 320 Ft, 1 db hegyező: 300 Ft. Az ágszén: 100 Ft/db Összesen: 1010 Ft. Ha sok, ne vegyenek gyurmaradírt, meg ágszenet, anélkül is lehet rajzolni. Ami miatt mégis ajánlom, az a különlegessége. A gyerekeknek élményt jelent olyan eszközökkel dolgozni, melyeket még nem ismernek.

A5-ös képsík 2mm-es víztiszta polikarbonátból kb. 500-600 Ft. Ezt papírboltban nem lehet megvenni, érdemes összefogni és egyszer leszabatni egy csomót.  Csak akkor kell odaadni a gyerekeknek, amikor a feladat megkívánja. Évekig használható lesz. 3-4 db ruhacsipesz nem lehet probléma. 1 db táblafilc: 250 Ft, ez sem kell mindenkinek, neked legyen egy osztálynyi mennyiség.

Szóval az éves költsége a rajzolásnak kihozható valamivel több, mint ezer forintból, táblával, képsíkkal mondjuk kettőből, gyerekenként évente. Rajztáblát sem kell mindenkinek venni, elég ha van az iskolának annyi, amennyien elférnek az osztályban. Nem emlékszem pontosan, de 4-5.000 Ft nagyságrendben vágattam 10-es pozdorjalapból 20 db 40 x 60 cm-es lapokat. Sőt, pár éve, az első sorozatot ingyen kaptuk, mert a lapszabászaton volt egy csomó ilyen hulladék, csak a szabásért kértek pár száz forintot. A zsírkrétát, meg a rossz minőségű hatgombos vízfestéket felejtsétek el, úgysem jók semmire. Ezeknél többet lehet kihozni egy kétszínű postaironból, vagy egy tűfilcből, de ezekről majd később írok.

Nem tudom, létezik-e egyáltalán a rajzolásnál olcsóbban végezhető kreatív tevékenység. 

3. A szabályok

Meglepő és megvalósítható szabályokat kell kitalálni! Ha nem tudjátok mozgatni az asztalokat, hát ne mozgassátok, de helyet cserélgetni lehet. Itt a lényeg, hogy ne legyenek kivételezett helyek és gyerekek. Legyen benne valami szokatlan. Éreztesd velük, hogy a kötetlen rajzóra más, mint például a kötött matek. Tudják, hogy most felszabadulhatnak, mert most valami más következik. Egyetlen probléma a fény-árnyékhatás biztosítása lehet, de ha a padok rövidebbik éle az ablakok felé néz - leggyakrabban ez alapból így van - a probléma megoldódik, ha lekapcsoljátok a villanyt. 

A csoporthangulat megteremtéséhez felhasználunk tárgyi elemeket, de valójában a pedagógus viszonyulása a fontos. Ehhez a legfontosabb feltétel, hogy a pedagógus tudjon rajzolni, magabiztos legyen a feladatok megvalósításánál, az eszközhasználatban, és nyitott legyen a változtatásra. Az alapokat akkreditált képzéseinken megtanulhatja bárki. 

A kommentelő érdekes témaválasztáshoz kér ötleteket. A probléma, hogy nem elég az, ha érdekes feladatokat végeztettek a gyerekekkel, a rajzóra arra való, hogy készségeket, tudást szerezzenek.

Tudom, most csóválja a fejét néhány művésztanár :-), és művész. Vannak ismerőseim közöttük, ezért tudom, hogy mit gondolnak erről. Nagyjából azt, amit egy másik kommentelő, ha jól gondolom, egy művésztanár írt:

"Nem olyat kell rajzolni " amilyet álmukban sem gondoltak volna", hanem olyan látvány teremteni, amit álmukban gondoltak. Az egyén belső képi világának kivetülés a vizuális kommunikáció az első, nem a sémák és az "úgynevezett" valóság ismétlése. Önmagában a naturalista tanulmányokra, sémákra persze szükség lehet, sőt nagyon hasznos lehet, amennyiben segít, majd vágyaink, mondanivalónk kifejezésében. "

Hát igen, ebben fejlesztőpedagógusként más a szemléletem, mint nekik, pedig ugyanazt szeretnénk. Valójában nagyon kevés dolog van, amiben másként gondolkodunk. A legfontosabb talán az, hogy én tudom, ahhoz, hogy egy átlagos képességű gyerek képes legyen rajzolni, el kell sajátítania olyan részkészségeket, amik nélkül nem fog sikerülni neki.  
Az eredmények engem igazolnak. Ahol már így tanítanak rajzolni, teljesen megváltozott a gyerekek viszonya a rajzórákhoz. Élménybeszámolók sorát hallgatom arról, milyen pozitívan hatott a gyerekekre a rajztanításnak ez a módja.

A leírtakból sok-sok "Miért?"-tel kezdődő kérdés vetődhet fel benned, de a tanfolyamok anyagát nem tudom néhány blogbejegyzésben leírni. Mi már majd egy éve felismertük ezt. Tisztában vagyunk azzal, hogy továbbképzéseinkkel nem tudunk az ország összes iskolájába eljutni, ezért úgy gondoltuk, hogy egy könyvben leírunk mindent.

A következő blogbejegyzésben erről a könyvről lesz szó.

 

Bartók Erzsébet
fejlesztőpedagógus, az Elmetágító rajzolás kidolgozója

 

Addig is, ha kíváncsivá tettelek, keresd fel a weboldalunkat: www.elmetagito.hu

komment
süti beállítások módosítása