Hogyan tanulj meg rajzolni?

2018. december 16. 10:51 - B. Erzsébet

4_oldal_bartok_erzsebet_illusztracioja.jpg

Mielőtt ezt leírnám, fontos, hogy megértsd, hogy miért nem tudsz rajzolni?

1. Mert nem tanultad meg. Miért nem? Az iskolákban a rajzoktatás művészeti és nem pedagógiai szemléletű, de erről sokat írtam már.

2. Mert nem az agyad működésének megfelelően szeretnéd megtanulni.
Amikor körbenézel, azt hiszed, hogy megfigyelted amit látsz, de ez nem így van. Az agyad csupán azokat az információkat gyűjtötte be, amire feltétlenül szüksége volt, hogy egy képet vetítsen eléd, a többit a csecsemőkorodtól elraktározott modelljeivel egészítette ki. Képtelen ugyanis annyi információt pillanatról pillanatra begyűjteni, és feldolgozni, amire szüksége van.
A mindennapi életünket ez nagyban segíti, a rajzolásnál viszont gátol bennünket. Nem a látottakat rajzoljuk, hanem az agyunkban elraktározott sémáinkat, modelleket.

Hogy ez ne így legyen, ezért először meg kell tanulnod rajzos szemmel látni. Ennek a lépései:

1. A kontúrok észlelése.

Vagyis meg kell tanulnod egy forma kontúrját (körvonalát) lerajzolni. Ez kell például ahhoz, hogy egy jó vázlatot tudj rajzolni. Ha fellapozol egy művészeti könyvet, a művész azt mondja, hogy rajzold le úgy, mint ő. Hát, ez nem fog menni. 
Amikor egy térbeli tárgyat látsz, meg kell tanulnod azt síkbeliként látni, hiszen a papírod amire le szeretnéd rajzolni, sík. Megteheted, hogy lefotózod és már készen is van, de ezzel nem tanítod meg az agyadat másképp látni, ezért inkább rajzolj képsíkra. 

105.jpg

Mi az a képsík? 
Képzelj el egy üveglapot magad elé, amire rárajzolod a háromdimenziós látványt és máris síkbeli lesz. Ezt a képzeletbeli képsíkot valóságosan is megjelenítheted egy átlátszó műanyag lappal, amire táblafilccel rá tudsz rajzolni. Szóval ez az első lépés.

2. A terek, negatív terek észlelése.

Már látod a körvonalakat, de meg kell tanulnod a kontúrok által körbezárt tereket, a terek formáját észlelni. Rajzold le például a növény levelei által behatárolt hátteret. Vagyis ne a formát rajzold, hanem a forma körüli teret, a levelek közötti réseket.

32_oldal.jpg

 

3. Arányok, viszonyok észlelése.

Ahhoz, hogy a rajzod térbelinek látsszon, meg kell tanulnod a mélység illúzióját kelteni. Ebben a perspektíva szabályai segítenek téged. Ide tartozik a rajzos mérés megtanulása is, ahol nem metrikus méretekkel, hanem arányokkal mérünk.

12dcad462a93a3eec44837378ffb4818.png

4. Fények, árnyékok észlelése. 

Az agyunk a mindennapokban nem vesz tudomást a fények és árnyékok jellemzőiről a formájáról, tónusáról, pedig ennek köszönhetjük, hogy térbelinek látunk egy tárgyat. Egy rajzolt kör és egy gömb között az a különbség, hogy a gömb felületét a látott fények és árnyékok szerint tónusoztuk. Itt kell megtanulnod tónusozni is, amihez az egyszerűsített tónusozás ad mankót.

112b.jpg

 

5. Az összesség látása.

Képzeld el, hogy szép szemet, orrot, szájat, hajat tudsz már rajzolni, de mindez mit sem ér egy portrérajznál, ha nincs meg közöttük az összhang.

Szóval szeretnél megtanulni rajzolni? Semmi gond, ezeken legyél túl először, és utána egyre jobbak lesznek a rajzaid.

 

 

Bartók Erzsébet

 www.elmetagito.hu

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elmetagito.blog.hu/api/trackback/id/tr5014489712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása