PEDAGÓGUSOKNAK - A sikeres rajztanítás titka 4. rész

2017. november 07. 16:20 - B. Erzsébet

Ha így építed fel a rajzóráidat, garantáltan sikeresek lesznek a tanulók is, meg te is.

 32_oldal.jpg

 Amikor egy osztálynyi gyereket rajzolásra szeretnél rávenni, "nem ronthatsz ajtóstul a házba". A gyerekek között lesznek olyanok, akik szeretnének rajzolni, de minden bizonnyal lesznek olyanok is, akik elutasítanának, ha "ebbe az utcába csak úgy berontanál". Ezek a gyerekek - a kezdeti elutasításuk után - a társaik előtt, később is a döntésük helyességét akarják igazolni, ezért jó esetben csak fanyalognak majd, rosszabb esetben pedig rombolják az órád hangulatát. Hogy ezt elkerüld, taktikusabbnak kell lenned.

Íme az az 5 lépés, amit ha betartsz, elkerülöd a buktatókat és te irányítod a hozzáállásukat.

1. Az érdeklődés felkeltése

Ez az első és legfontosabb lépés, amit nem szabad kihagynod. A kisebbek még tele vannak kíváncsisággal az új dolgok iránt, de a nagyobbak legtöbbje már fél a sikertelenségtől, ezért hárítja a rajzolást. Mutasd meg nekik a rajzolás szépségét, a rajzolásban rejlő lehetőségeket. Az érdeklődésük felkeltéséhez megfelel például egy egyszerű, de érdekes rajz, amit egy nagy rajzlapra ágszénnel rajzolsz nekik. Én egy realisztikus emberi szemet szoktam rajzolni, amit megcsinálhatsz úgyis, mintha könnyezne. Nem kell nagy dologra gondolni, de legyen olyan, amivel megleped őket. Ne félj tőle, előre begyakorolhatod.

2. A vágy felkeltése

A második lépés, amikor elhiteted velük, hogy ez nekik is menne. Ígérd meg a sikert! Meséld el, hogy te hogyan tanultál meg rajzolni, és hogy van egy módszer, amivel rövid idő alatt bárki megtanulhatja az alapokat.

3. Az ajánlat

A harmadik lépés, amikor engedsz a kérésüknek és vállalod, hogy megtanítod őket rá, ők pedig azt vállalják, hogy betartanak néhány meglepő szabályt. Olyan ez, mint egy szerződéskötés. A szabályokról a következő részben beszélek, mert ez egy sarokpontja annak a stílusnak, ahogyan egy Elmetágítós óra zajlik.

4. A feltételek megteremtése

Ez szól a teremkialakításról, az eszközök beszerzéséről, és mindenről ami ahhoz kell, hogy a résztvevők rajzolni tudjanak. Erről már részletesen írtam a korábbi bejegyzésemben, de ide tartozik még egy fontos feltétel. Ez a rajzórák időtartama.
45 perc nagyon kevés idő arra, hogy alkotni lehessen. Mire rákészültök, már pakolhattok is össze. Az ideális rajzfoglalkozás 2-3 órás. Ennyi időt már okosan be lehet osztani. Az egyórás rajzóránál az is jobb megoldás, ha ritkábban vannak a rajzfoglalkozások, de hosszabbak.

5. A vágy fenntartása

A mai korban a gyerekek - bár igaz ez gyakran a felnőttekre is - gyorsan belelkesülnek egy-egy feladatot látva, majd egy kis idő múlva, amikor eltűnik az újdonság varázsa éppen ilyen gyorsan beleunnak. Hogy ez most ne így legyen, azzal dolgod van.

Megijesztettelek? Túl sok feladat ez ahhoz képest, ahogyan eddig egy rajzfoglalkozásra gondoltál?
Nem olyan sok ez.
Az első három lépésre elmegy egy óra. Tudom, nagy a csábítás, hogy átugord ezeket a lépéseket, hiszen a diákok ott vannak az órán, ha akarják, ha nem, és azt kell csinálniuk, amit mondasz nekik. A gond, a motivációval van. Mindenki szívesebben végez olyan tevékenységet amit ő akar, mint amit mások akarnak csináltatni vele. 
 
Az eszközök egy része már most is megvan nektek, ami meg nincs, a legközelebbi papírboltban beszerezhető. A képsík az egyetlen dolog, amihez egy kis utánjárás szükséges. Tudom, hogy a pénz gond egy általános iskolában, de a rajzolásban éppen az a nagyszerű, hogy más tevékenységekkel összevetve nagyon olcsó.

Valójában nem ezzel lesz a fő probléma.

Az ötödik pont - a vágy fenntartása - lesz az a kihívást jelentő feladat, ami a legtöbb leleményességet, ötletet várja el tőled. Ezzel lesz a legtöbb munkád is. A vágy fenntartásának két fő eleme van:

- a feladat nehézsége és
a feladat érdekessége

A témaválasztás nehézségének behatárolásához jó alap Csíkszentmihályi Mihály útmutatása. Adj nekik olyan kihívást jelentő feladatot, aminek a megvalósítása nehéz, amiről nem is gondolnák, hogy meg tudják csinálni. Ha ugyanis túl könnyen megoldható feladatot adsz nekik, akkor csak legyintenek, hogy ez egyszerű volt, vagyis nem okoz sikerélményt, ha pedig túl nehezet, amit nem tudnak megoldani, akkor meg csalódottak lesznek, ami pont az ellenkezője annak, amit el szeretnél érni.
A kezdeti időben megoldja ezt az Elmetágító rajzolás feladatsora, mire az elfogy, belejössz. 

A feladat érdekessége már nehezebb dió. Itt nincsenek törvényszerűségek, csak a tapasztalat. Ehhez nagyon jól kell ismerned azoknak a gyerekeknek az érdeklődését akiket tanítasz. Nincsenek olyan témák, amiket ne lehetne úgy feldolgozni, hogy a végeredmény színvonalas legyen. A gyerekek szeretik például azokat a témákat, amiknek története van. Szívesen rajzolnak portrét is, de ne lepődj meg, ha a jelenkor fantáziahőseiről álmodoznak. Vállald be nyugodtan, mert nem a téma a fontos, hanem hogy mit akarsz vele megtanítani nekik.

 94b.jpg

Van azonban egy nagyon fontos szabály. Soha ne vigyél be olyan témát, amit nem rajzoltál meg előtte. Ennek több oka van. Először is, csak így tudod igazán jól felmérni a rajz nehézségét. Rajzolás közben jössz rá azokra a buktatókra, amik talán elsőre fel sem tűntek. És egy másik, nem elhanyagolható szempont. Ha valaki elakad, akkor tudsz a legkönnyebben segíteni neki, ha a" fejedben és a kezedben van a rajz".

Arra gondoltam, hogy a következő részben bemutatom neked milyen egy elmetágítós rajzfoglalkozás hangulata és elmondom, hogy azt mivel érem el.
Az Elmetágító rajzolás eredményessége nekünk pedagógusoknak nem csak azt jelenti, hogy szép rajzok születnek, amikkel dicsekedni lehet, hanem ...Folytassuk itt legközelebb! 

 

Bartók Erzsébet
fejlesztőpedagógus, az Elmetágító rajzolás kidolgozója

Ha addig is szeretnél a témáról többet tudni, keresd fel a honlapunkat: www.elmetagito.hu  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elmetagito.blog.hu/api/trackback/id/tr7813199909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása