PEDAGÓGUSOKNAK - A sikeres rajztanítás titka 2. rész

2017. október 24. 17:36 - B. Erzsébet

Hány éves kortól tanítsd rajzolni a gyerekeket?

 

4_oldal_bartok_erzsebet_illusztracioja.jpg

Rajzfejlődésünknek éppúgy megvan a szenzitív fejlődési szakasza, mint minden más képességterületnek. A gyerekek már egészen pici koruktól rajzolnak, az óvodában pedig különösen sokat, ám ez ösztönös tanulás. El lehet érni vele egy szintet, néhány tehetséges gyerek tovább is lép, de a többiek életében eljön egy pont, amikor nem képesek maguktól továbbfejlődni. Mivel az iskolában nem kapnak útmutatást, ráadásul látják, hogy néhány gyereknek jól megy, azt mondják, hogy nekik ehhez nincs tehetségük, és elkezdik hárítani a rajzolást, mint tevékenységet. Ez a rajzfejlődési szakasz, úgy 10-11 éves korban jön el, és ez az az időpont, amikor neked pedagógusnak be kell avatkoznod. 

Igen ám, de hogyan?

Erről szól az Elmetágító rajzolás módszertana, ami megadja a válaszokat és a megoldásokat neked. Elmondja, hogy hol kezdj bele, hogyan rendezd be a termet, milyen eszközökre lesz szükség, hogyan építsd fel az óráidat és bemutatja az egymásra épülő rajzfeladatokat. 

Mi várható az iskolában?

A gyerekek imádni fogják. Ahol így tanítanak, ott szinte csoda történt. Olyan gyerekek is szó nélkül rajzolják végig az órákat, akiket az érdektelenségük miatt azelőtt folyton fegyelmezni kellett. 
Hogyan lehetséges ez?
A titok az alkotásban és a sikerességben rejlik. Alkotni, létrehozni valami nagyszerű dolgot, megcsinálni valami elérhetetlennek tűnőt, minden ember legfőbb vágya. A gyerekeké kiváltképp. A vágy megvan bennük, csak a sikeresség hiányzik. Neked, pedagógusnak ebben kell segítséget nyújtanod.

Hogyan lehet sikeressé tenni a gyerekeket? Ennek is megvan a receptje. A következő részben elmondom a hozzávalókat.

Bartók Erzsébet
fejlesztőpedagógus, az Elmetágító rajzolás kidolgozója

 

Ha addig is több információt szeretnél erről, olvass az akkreditált képzéseinkről itt: www.elmetagito.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elmetagito.blog.hu/api/trackback/id/tr2713048082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása