Pedagógusoknak - A sikeres rajztanítás titka 1. rész

2017. október 22. 14:59 - B. Erzsébet

Sok tanító küzd azzal a problémával, hogy nem tudja, hogyan kellene rajzolni és festeni tanítani a 10 év körüli gyerekeket. Felsőben és gimiben pedig a rajztanárok, a gyerekek érdektelenségével küzdenek.

Hát, ennek oka van, és nem az, amit oly gyakran hallunk, hogy: „A rajzóra az készségtárgy.”

Ez ugyanis tévhit, némi önáltatással, aminek csak az a funkciója, hogy megmagyarázza a rajztanítás sikertelenségét.

Nem igaz, hogy rajzolni csak a tehetségesek képesek. Olyan ez, mintha azt mondanánk, hogy írni, olvasni, biciklizni is csak a tehetségeseket lehet megtanítani. A rajzolás semmiben sem különbözik ezektől, csupán abban, hogy írni, olvasni és biciklizni az alapoktól megtanítottak bennünket, míg rajzolni nem. A probléma a jelenlegi rajztanítással az, hogy a közepétől kezdi a tanítást és nem az elejétől.

Tévedés az is, hogy a rajzolás megtanulásához hosszú évek megfeszített munkája szükséges. 4 nap. Csupán ennyi időre van szükség ahhoz, hogy valaki megszerezze a realisztikus rajzolás részkészségeit. Tudom, tudom, hogy a művészek most csóválják a fejüket és csendben azt mondják, hogy: "kóklerség". 

Hát, most higgyünk nekik, akik módszere alapján a mai napig totál sikertelenül tanítjuk a gyerekeket rajzolni, vagy próbáljuk meg elhinni, hogy ha egy pedagógus a pedagógiáról mond valamit, arra érdemes odafigyelni. A pedagógiai magyarázat egyszerű. Nem kézügyességbeli probléma áll a rajzképtelenség hátterében, hanem néhány, az agyunk működéséből adódó probléma, amiket helyre kell tenni. Persze vannak még rajztechnikai alapok, eszközhasználati és egyéb alapismeretek, amiket ki tudja miért nem mond el senki a rajzórákon. Nos, ez az, amit négy nap alatt meg lehet tanulni, és pusztán ettől megváltoznak a gyerekek rajzai. 

Egy dolgot azonban fontos még tisztáznunk. Mit jelent az, hogy valaki megtanul rajzolni? Ha valakire azt mondjuk, hogy tud írni, az számunkra azt jelenti, hogy az általa leírt szöveget el tudjuk olvasni és megértjük. Ennek az analógiájára a 'tud rajzolni' azt jelenti, hogy valaki képes egy témát realisztikusan lerajzolni úgy, hogy azt mi nézők felismerjük, a rajzot arányosnak, életszerűnek látjuk, és nem azt jelenti, hogy 4 nap alatt rajzművész válik bárkiből is. 

Szóval, meg tudod tanítani a gyerekeket írni? Ha igen, akkor rajzolni is meg tudod tanítani őket. Nem a tehetségeseket, nem néhányat, hanem mindegyiket, hiszen írni sem csak a tehetségeseket tanítod meg.

Íme Döme 1. és 4. napi rajza. Szerinted a tehetsége miatt fejlődött ilyen gyorsan? Nem hinném.


dome.jpg

 

Hogy hány éves kortól érdemes realisztikus rajzolásra tanítani a gyerekeket, elárulom a következő részben.

Ha addig is többet szeretnél tudni az Elmetágító rajzolásról, vagy az akkreditált képzéseinkről: www.elmetagito.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elmetagito.blog.hu/api/trackback/id/tr2113047890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása