Úgy tanítsd rajzolni a gyereket, ahogyan írni tanítod őket!

2017. december 30. 10:36 - B. Erzsébet

Az emberek 90%-a ma rajzanalfabéta, és azt hiszi, hogy a tehetségtelensége miatt nem tud rajzolni.

Ez azonban nem igaz.

 

Kata 3. osztályban tanít, és készült a Mikulás érkezéséhez kapcsolódó rajzórára. 
Körberajzolta a Mikulás sablonját és kivágta.

 

 

mikulas.jpg

- Miért így rajzoltok?- kérdeztem. Miért nem rajzoltatod le velük a Mikulást?

- Mert a gyerekek kórusban kérdezik: "- Alaklemezt kapunk hozzá?" - volt a válasza.

Mi lehet az oka, hogy a gyerekek bizonytalanok magukban, a rajztudásukban?
Miért gondolják azt, hogy nem tudják lerajzolni a Mikulást? 
Még ha szép is az alaklemezzel készült rajz, vajon hány éves korukig okoz sikerélményt ez nekik?

Az alaklemez olyan, mint a mankó, ami segíti a járásban azokat, akik nem tudnak járni, de ezeknek az embereknek az igazi vágya mégiscsak az, hogy mankó nélkül járjanak. 

overcoming-1673170_1920.jpg

Egy gyógytornász minden erőfeszítése, hogy a betegével eldobassa a mankóit. Te, pedagógusként is tedd ezt!

Tanítsd meg a gyerekeket "önállóan járni", és akkor te is érezni fogod, hogy mi az igazi sikerélmény. Nekik is, meg neked is.

Ha megtanítod őket rajzolni, akkor mindegy, hogy mi a téma, önállóan is megoldják majd.

Igen, jól látod, azt írtam, megtanítani rajzolni. (Húúúú, már látom a lelki szemeim előtt, ahogyan a művészek felszisszennek...)
Tudom, hogy ezzel a kijelentéssel szembemegyek a művészek álláspontjával. De vajon miért gondoljuk, hogy jobban értenek a tanításhoz, mint mi pedagógusok? Számtanra is te tanítod a gyerekeket és nem egy matematikus. És írni? Szerinted egy sikeres könyv szerzője jobban meg tudná tanítani az elsősöket írni, mint te?

Vajon miért lenne ez másképp a rajzolással? A művészek alkossanak szép dolgokat, mutassák az utat nekünk, de a képességfejlesztést, a tanítást bízzák nyugodtan ránk, mert ez a mi szakterületünk, a pedagógusoké és nem az övék.

Úgyhogy higgy nekem, a rajzolás sem különlegesebb képességünk, mint minden más, csak rosszul gondolkodunk róla. A képességeink tanulhatók, de meg is fordíthatom a gondolatmenetet, azt a képességünket amit nem tanulunk meg, nem tudjuk használni.  Ha nem tanulsz meg biciklizni, akkor nem tudsz, ami nem jelenti azt, hogy biciklizni csak a tehetségesek tudnak, hanem csupán azt jelenti, hogy meg kell tanulnia annak, aki biciklizni akar.

Megtanultam főzni, de nem lett belőlem sztárséf. Autót is megtanultam vezetni, de autóversenyző sem lettem, és Hosszú Katinka babérjaira sem török a jelenlegi úszástudásommal, de ettől még nem volt hiábavaló mindezt megtanulnom. 

cooks-842244_1280.jpg

Amikor süteményt sütsz és látod, hogy ízlik a családodnak, érezted egyszer is a hiányát, hogy nem vagy mestercukrász? Volt a családodnak hiányérzete, miközben ették, hogy nem olyan szép, mint amiket a cukrászdában látnak? Azt meg már meg sem merem kérdezni, hogy esetleg te még örömöt, sikerélményt is éreztél, hogy meg tudtad csinálni? Hogyan lehet ez? Nem csak a legjobbak éreznek örömöt?

Szerintem már érted a lényeget.

Tudom, eddig senki sem mondta el neked, hogyan lehet megtanítani a gyerekeket rajzolni, sőt téged sem tanítottak. Ezért írtuk ez a könyvet. 

Ez a könyv képessé tesz rajzolni és arra is, hogy megtanítsd rá a gyerekeket.

konyv2.jpg

 

Arra is gondoltunk, hogy mi lesz, ha elakadsz. Ezért indítottunk egy zárt Facebook csoportot "Elmetágító rajzolással fejlesztők közössége" címmel azoknak, aki megvették a könyvet, vagy jártak nálunk tanfolyamon és így szeretnének tanítani. Ott kérdezhetsz és mi segítünk.

Ha ennél is többre vágysz, személyesen is találkozhatunk a pedagógus-akkreditált tanfolyamainkon. Jelentkezz  a saját szervezésű tanfolyamaink egyikére és tanfolyamidíj-kedvezményben visszaadjuk a könyv árát, úgyhogy a könyv valójában ingyen lesz a tiéd.

 

Bartók Erzsébet

Fejlesztőpedagógus, az Elmetágító rajzolás kidolgozója

A könyv megrendelhető a www.elmetagitorajzolas.hu címen. 

Akkreditált tanfolyamainkról a www.elmetagito.hu címen olvashatsz.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://elmetagito.blog.hu/api/trackback/id/tr2813531899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása